[...] składniki odżywcze, nosi nazwę Intermittent Fasting (IF). Ten system żywieniowy stał się bardzo modny, spore grono osób przeszło na tak zwane „okno żywieniowe”. Czy dieta ta jest rzeczywiście bezpieczna? Jakie niesie za sobą korzyści? Jak sobie radzić podczas przerwanego postu? Na te oraz inne pytania postaram się odpowiedzieć w [...]
[...] mamy około 17. roku życia, aby później, około 30. roku życia, ten poziom powoli zaczął spadać w tempie około 1% na rok nadmiar czynników stresotwórczych niewłaściwa dieta - największy nacisk należy zwrócić na: właściwą ilość kalorii - największy spadek wytwarzania testosteronu notuje się podczas bardzo rygorystycznych diet redukcyjnych [...]
[...] Po pierwsze: nie widziałem jeszcze żadnego potwierdzenia od zawodników na temat cykli dopingowych publikowanych w sieci. Jeśli ktoś chce zobaczyć, jak wygląda realnie cykl i dieta kulturysty, publikowałem pełne dane z omówieniem. Po drugie: gdyby nawet ktoś trafił na prawdziwe dane pochodzące od kulturysty wyższej klasy, czy to znaczy, że każdy [...]
[...] Naprawdę wiele więcej nie trzeba. Mogą być to plany w rodzaju góra/dół, push-pull, push-pull-legs, FBW lub podobne. Sprawdź: Trening FBW i PUSH-PULL dla zapracowanych Gotowa dieta odchudzająca i trening z hantlami dla nastolatka Trening obwodowy z hantlami. Gotowe plany treningowe dla wszystkich stopni zaawansowania! Trening z hantlami dla [...]
Wiele szczupłych kobiet marzy o zgrabnej i ponętnej sylwetce. Zazwyczaj pierwszą myślą, jaka przychodzi do głowy, która dotyczy metamorfozy, jest dieta odchudzająca, która ma sprawić, że nogi wysmukleją, brzuch będzie bardziej płaski, a ręce nie będą miały takiej wiotkiej skóry. Jednak czy jest to poprawne myślenie? Białko w diecie na masę [...]
[...] to Arnold Schwarzenegger czy Lee Priest. Należy dopasować objętość i intensywność treningu do swoich możliwości regeneracji, bo w kulturystyce 70-80% sukcesu to odpoczynek (dieta, sen, środki wspomagające odbudowę ustroju), a 20-30% to trening. Referencje: 1. Carrard J, Rigort AC, Appenzeller-Herzog C, Colledge F, Königstein K, Hinrichs T, [...]
[...] (opublikował książkę o tytule (w wolnym tłumaczeniu): „Czysty, biały i śmiertelny”)). Niestety „hipoteza tłuszczów nasyconych” zyskała powszechną aprobatę. Na kilka dekad dieta o niskiej zawartości tłuszczów stała się podstawowym rozwiązaniem i fundamentem schematów żywieniowych. Taka dieta (zawierająca węglowodany) miała przyczyniać się do [...]
[...] regularne dostarczanie protein niż bombardowanie ciała 400 g porcjami np. wołowiny czy 100 g białka serwatkowego w porcji. Zresztą samo białko nie powoduje wzrostu mięśni, a dieta oparta wyłącznie o proteiny doprowadza do wyniszczenia ustroju, jeśli byłaby długo kontynuowana, do śmierci. Podobnie niekorzystne jest nadmierne ograniczanie podaży [...]
[...] 10 g cukru (razem 112 kcal) wieczorny posiłek ~800 kcal (uczestnikom zapewniono zdrowe wytyczne żywieniowe i listę produktów o niskiej zawartości energii) Po pierwsze, taka dieta to gwarancja cukrzycy, raka i zaburzeń metabolicznych. Jeśli miałbym komuś układać dietę, to użyłbym powyższego schematu jako wzoru, i kazał odwrócić wszystkie [...]
[...] (nawet 50-70% po godzinie pracy przy 86% HR). Podsumowanie Jeśli nie masz problemu z odkładaniem się tkanki tłuszczowej, dobrym, sprawdzonym sposobem budowania „masy” jest dieta wysokowęglowodanowa, wysokobiałkowa o umiarkowanej podaży tłuszczów. Możesz bez problemu korzystać z gainerów, tym bardziej, iż klasyczny pokarm zaraz po ciężkim [...]
Ostatnio dla odmiany byłem pytany o kilka kwestii związanych z treningiem wyciskania, a nie tylko z farmakologicznym wspomaganiem wysiłku. Tego rodzaju zapytania nie są pozbawione sensu, jednak nie da się na nie jednoznacznie odpowiedzieć. Dlaczego? Ponieważ zbyt duża liczba czynników ma wpływ na odpowiedź. Niemniej w związku z popularnością tego [...]
Początek roku stanowi doskonałą okazję do wyznaczenia nowych celów i skoncentrowania się na zdrowiu oraz dobrej kondycji. Wiele z nich obejmuje zmiany wizualne, a jednym z najczęściej powtarzanych postanowień nie jest tylko utrata kilogramów, lecz zdrowe i estetyczne zwiększenie masy ciała. Wiele kobiet pragnie osiągnąć sylwetkę, która jest [...]
[...] szkodliwych dla człowieka związków m.in. azotu oraz amoniaku, których nerki muszą się pozbyć, prowadząc do odwodnienia i wypłukiwania wapnia. Wielu lekarzy twierdzi, że dieta białkowa obciążająca w dużym stopniu nerki, może doprowadzić nawet do ich niewydolności. Również równowaga kwasowo-zasadowa, która jest bardzo ważnym aspektem dla [...]
[...] czyli skorzystania ze sztangi lub hantli (lub innego rodzaju obciążenia, np. kamizelek z ciężarami do podciągania). Do budowania mięśni (jeśli zostanie wdrożona odpowiednia dieta z nadwyżką energetyczną) najlepiej nadaje się trening kulturystyczny, z kolei do redukcji tkanki tłuszczowej połączenie treningu siłowego z aerobowym i interwałowym [...]
HIIT to trening interwałowy wysokiej intensywności. Wbrew artykułom w sieci i błędnym zaleceniom, nie każdy trening interwałowy musi przebiegać w strefie wysokiej intensywności, nie każdy trening interwałowy jest też HIIT. HIIT to bardzo wąska nisza, wycinek. Większość treningów interwałowych wcale nie musi się charakteryzować wysoką [...]
Niekiedy stany chorobowe organizmu powiązane są z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. W zależności od choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, [...]
Lody na redukcji kojarzą się raczej z cheat'em, ale kto powiedział, że nie można zjeść lodów po treningu, jeśli mają ciekawy skład? Osobiście nie znam nikogo, kto nie przepadałby za lodami, każdy ma swój ulubiony smak. Jedni lubią, gdy lody oblane są białą czekoladą, inni zaś gorzką, a jeszcze inni wolą lody oblane czekoladą z orzechami. Swoich [...]
[...] w tygodniu. Szpinak Każdy kojarzy zapewne Popeya z wielkim bicepsem wcinającego szpinak z puszki. Szpinak, podobnie jak wiele innych warzyw, powinien zostać uwzględniony w dietach ukierunkowanych na redukcję zbędnej tkanki tłuszczowej. Zawiera całkiem spore ilości nierozpuszczalnego błonnika, a także związków o charakterze antyoksydacyjnym. [...]
[...] zawartości węglowodanów np. okazują się być one pomocne w niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby (NAFLD – non-alcoholic fatty liver disease). Podsumowanie Jak widać dieta w okresie Złotej Ery, zawierała niewielką ilość tłuszczów, z pewnością dużo protein oraz węglowodanów. W latach 90. XX wieku i na początku XXI wieku widać tendencję do [...]
[...] nierównomiernego rozkładu protein w 3 posiłkach: 10,7 ± 0,8 g; 16,0 ± 0,5 g i 63,4 ± 3,7 g białka. Pobierano próbki krwi oraz mięśni, aby ustalić, jak dieta będzie wpływać na syntezę białek mięśniowych. Stosowano znakowaną fenyloalaninę. Wyniki: 24 h synteza białek mięśniowych była o 25% wyższa w grupie równomiernej ilości [...]